De Groningse eierbal: ei op z’n best

De favoriete uitgaanssnack van Groningse studenten is de Groningse eierbal. Als studenten klaar zijn met feesten op de Grote Markt, dan gaan ze nog even naar de automatiek om daar een overheerlijke eierbal uit de muur te halen. Hoewel dit gerecht niet in de Van Dale staat, is het een bekend gerecht bij de Groningers, Friesen en Drentenaren. De noord-oosterlingen houden van de frituursnack, waarbij een gekookt ei omhuld wordt met ragout en paneermeel. De eierbal is al best lang op de markt. Al in 1951 werd hij geïntroduceerd. En dat was in de mooiste stad van het land: in Groningen!

Al meer dan 60 jaar eierbal in Groningen

Het begon allemaal aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat nummer 16. Daar stond in het jaar 1951 een automatiek, Sloots genaamd. En daarin lagen achter de glazen deurtjes: karbonades, worsten, gehaktballen, croquetten en eierballen, allemaal netjes op een kartonnetje met een servetje geserveerd, te wachten totdat iemand hen oppakte en op(vr)at. Ook toen al was de eierbal populair onder de Groningers. Nu heeft Groningen nog steeds automatieken en ook nu nog ligt daar tussen de andere frituursnacks een overheerlijk eierbal op je te wachten. Gooi je muntje maar snel in de automaat, doe het deurtje open, grijp hem en werk hem naar binnen!

Eenmaal eierbal = nog vele malen eierbal

Als je de eierbal eenmaal hebt geproefd, na een avond stappen of gewoon overdag als je trek hebt, dan wil je hem vaker tot je nemen! In Groningen is dit geen enkel probleem. Hij is verkrijgbaar in elke automatiek en bij elke snackbar. Maar wat nou, als je even afdaalt richting zuiden, ver van het verre noorden? Ook dan wil je smullen van de eierbal en misschien wil je de mensen uit andere delen van Nederland ook mee laten genieten van deze verwennerij. Of wat dacht je van een Gronings paasfeestje en daar eierbal serveren? Het kan! Je kunt hem namelijk zelf maken!

Hét recept van de Groningse eierbal

Het enige dat je nodig hebt voor het maken van de Groningse eierbal is oefening, zodat je goede stevige ballen kunt draaien. Dat moet lukken toch? En uiteraard heb je er een aantal ingrediënten voor nodig.

Dit is wat je nodig hebt voor 10 eierballen:

• 10 kleine hardgekookte eieren
• 2 eieren verdeeld in eiwit en eigeel
• 120 gram bloem (voor ragout)
• 20 gram bloem (om de eierbal in te rollen)
• 100 gram boter
• 1 kipfilet
• 1 kleine gesnipperde ui
• kippenbouillonblokje(s) (voor 500 ml)
• paprikapoeder
• peper
• paneermeel

Eerst maak je het ragoutmengsel:

1. Maak een bouillon met een halve liter water en de kipfilet.
2. Laat de bouillon een half uur zachtjes koken.
3. Haal de kipfilet eruit en snij hem in kleine stukjes.
4. Smelt de boter.
5. Meng de 120 gram bloem met de boter totdat het glad is.
6. Voeg de kippenbouillon beetje bij beetje toe. Zorg dat het een geheel blijft en geen dunne vloeistof wordt.
7. Voeg de ui toe.
8. Voeg peper en paprikapoeder naar smaak toe.
9. Voeg het eigeel van de twee eieren toe.
10. Roer het geheel tot een stevige massa.
11. Laat het mengsel op een bord afkoelen.

Dan maak je de ballen:

1. Verdeel het koude ragoutmengsel in tien delen.
2. Omhul de tien eieren met de ragout. Ze moeten compleet omhuld zijn.
3. Draai de bal in het eiwit van de twee eieren.
4. Draai de bal in de 20 gram bloem.
5. Draai de bal in het paneermeel.

Tot slot ga je frituren:

1. Zorg dat je (nieuwe) frituurvet 175 a 180 graden is.
2. Frituur de eierballen in ongeveer 6 tot 8 minuten, dompel ze daarbij volledig onder.

Eet’n beuk stoa bie!

(= veel en eet smakelijk op z’n Gronings)