Ontdek de Groninger boerderijen in het buitengebied
Bij een bezoek aan Groningen is het ook zeker de moeite waard om het buitengebied in te gaan. Daar vind je nog veel Groninger boerderijen. Zij zijn een onmiskenbaar onderdeel van het cultuurlandschap in de gehele provincie en je hoeft maar net buiten de stad te gaan om ze te vinden. Soms in lange rijen langs de weg en soms verspreid in de weidse vlakten van het Groningerland.
Originele staat en cultureel erfgoed
Veel van deze Groninger boerderijen zijn cultureel erfgoed en worden in de originele staat behouden. Vaak wordt daarvoor verf gebruikt die veel lijkt op de verf van toen de boerderij gebouwd werd. Om de grote houten oppervlakten van deze boerderijen goed te kunnen beschermen, wordt dan bijvoorbeeld Jotun demidekk Tackfarg gebruikt, waardoor de ‚oude’ verf weer jaren mee kan. De boerenwoningen bestaan uit eeuwenoude structuren en hebben verborgen lijnen en subtiele hoogteverschillen.
Bovenlaag van de Nederlandse samenleving
Vaak vertoont een Groninger boerderij de erfenis van een rijk verleden. In dat verleden behoorde de Groningse boerenstand tot de bovenlaag van de Nederlandse samenleving. Zelfs de veel kleinere keuterboerderijtjes waren vaak een verkleind kopie van de grote boerderijen en zijn vaak prachtig om te zien.
Veel verschillende soorten boerderijen in Groningen te vinden
In Groningen vind je boerderijen in vele soorten en maten: van de statige boeren plaatsen van het Hogeland tot de bescheiden veeboerderijen van het Westerkwartier, van reusachtige graanschuren in de Dollardpolders tot simpele ontginningsboerderijen in de Veenkoloniën en van boerenschuren met vrijstaande villa’s tot arbeiderswoningen, open kapschuren en eenvoudige bijgebouwtjes.
Vorm van Groninger schuur vind je overal terug
Uiteindelijk werd de vorm van een traditionele Groningse boerenschuur gebruikt voor gebouwen met een heel ander doel, zoals werkplaatsen en fabriekshallen. Daardoor vind je de ‚boerderijen’ niet alleen op het platteland, maar ook in de stad en in dorpen, waar je deze stijl van bouwen ook terugziet bij pastorieën en middenstandswoningen.
De binnenkant lijkt op een Middeleeuwse kathedraal
Mocht je ooit de kans krijgen om zo’n grote boerenschuur van binnen te mogen bekijken, dan moet je dat zeker doen. Het zijn vaak indrukwekkende ruimtes, die doen denken aan een Middeleeuwse kathedraal. Dit komt dan weer omdat de Groningse boerenschuur waarschijnlijk is ontstaan uit de middeleeuwse kloosterschuur. In Groningen en Friesland werd deze bouwwijze rond 1550 ingevoerd: eerst bij klooster boerderijen en herenhuizen, later ook bij gewone boerderijen. In die tijd noemde men dit de Friese schuur. De oudste nog bestaande schuur die we kennen, is het voormalige schathuis van de Asingaborg te Warffum uit 1615. Een kunstig skelet van houten balken – het zogenaamde gebint – houdt de boerenschuur overeind.
De kop-hals-boerderij
Het meest voorkomende boerderijtype in Groningen is de kop-hals-romp-boerderij die ook in Friesland veel voorkomt. In het voorste deel van de boerderij waren een of meer deftige woonvertrekken te vinden. Het middengedeelte herbergde oorspronkelijk de keuken en het karnhuis, waar bijvoorbeeld boter en kaas werden bereid. Later verhuisden deze vertrekken naar het voorste gedeelte van de schuur, waar zich ook de melkkelder bevond.
Ga op zoek naar de historie van een Groninger boerderij
Als je door het Groningse platteland rijdt, kun je alle bovengenoemdde stijlen vinden. Met Google als je bijrijder kun je bij sommige namen van boerderijen de bijbehorende verhalen en historie terug vinden. Iets wat het rijden door het weidse akkerlandschap van Groningen nog specialer maakt.